Movere

Movere is een serie waarin beweging centraal staat. Een foto verbeeldt vaak een momentopname, waarin de fotograaf zoekt naar een kort, eenmalig vast te leggen beeld. In movere is de tijd beweeglijker. Het is niet één moment, maar langer, soms meer dan een minuut, of een serie momenten, soms meer dan twintig. Het beoogde effect is dat de beelden geen weergave zijn van het bevroren nu, maar de suggestie wekken van beweging, stroming, lengte in tijd en ruimte. Hier vind je informatie over het werk dat ik inmiddels in deze serie maakte. (Klik op de kleine afbeeldingen voor een wat grotere weergave.) De tekst links van de afbeeldingen is een antwoord op de vragen “wanneer” en “hoe.” Het “waarom” van deze serie ligt in de behoefte een brug te slaan tussen fotografie, tijd en beweging. De grenzen op te zoeken van het altijd beweeglijke karakter van de wereld om ons heen enerzijds, en het eeuwig verstilde beeld van de foto anderzijds.

Alle foto's in de serie movere zijn te koop (wanneer een exemplaar al verkocht is, is dat bij de toelichtende tekst vermeld). Elke foto is een 1/1: er wordt slechts één exemplaar te koop aangeboden - vandaar: ieder een origineel. Het formaat is 76x43 cm, de afdruk is verlijmd tussen plexiglas en dibond, met aan de achterzijde een profiel waardoor het werk twee cm voor de muur lijkt te zweven.

Alle foto's in de serie movere zijn te koop, voor zover niet verkocht uiteraard. Wanneer een exemplaar al verkocht is, is dat in de toelichtende tekst vermeld. Interesse? De werken zijn te koop via Etsy. Neem voor meer informatie contact met mij op via willeeuwis@1van1.nl.

movere 1 Movere 1. Gemaakt in een vroege septemberavond in Maartensdijk. De zon laag, de kleuren warm, de beweging speels. Zoals je het ziet in je ooghoeken wanneer je denkt dat je recht vooruit kijkt.

movere 2 Movere 2 is een collage. De opnamen zijn gemaakt in Utrecht, het beeld in gevuld met de indrukken van de stad. Wandelaars, verkeersborden, auto's, huizen, de weg uiteraard. Losse elementen die niet concurreren om de aandacht, maar in elkaar overgaan.

movere 3 Movere 3 is een collage van foto's, gemaakt op een augustusavond, wandelend door de straten van St. Petersburg. De avondzon kleurt de huizen oranje. Een snel veranderende stad, nieuwe indrukken maar ook vertrouwde architectuur. Had het beeld ook van Parijs kunnen zijn? Dat is (nog) niet uitgeprobeerd.

movere 4 Movere 4 begin april, om een uur of acht 's morgens. De bomen van Beukenburg, Groenekan, nog kaal. Kil, fris kil, wel al lekker licht. De bladeren wachtend op de zon.

movere 5 Movere 5 is gemaakt op een vroege meimorgen op Terschelling, wandelend tussen de naaldbomen. Het blauw van de lucht, net zichtbaar door de boomtoppen staat voor de nog koude lucht, maar op de een of andere manier is het bos een warme deken.

movere 6 Movere 6 is gemaakt op de rand van de Esterel en de Middellandse Zee, in Le Dramont. Het pad van rode brokken en brokjes met daarom heen nog veel gras - de zomer moet nog beginnen - en de donkere stammetjes van de struiken. Een wandeling op begin juli, om half tien 's morgens. Rood en groen, met daartussen het donkere hout van de struiken

movere 7 Movere 7 lijkt op het eerste gezicht niet op bewegen. De combinatie van tweeentwintig keer de Noordzee zo'n tweehonder kilometer uit de kust van Denemarken maakt de golven klein en de wolken, ja, wat doet het met de wolken? De eeuwige zee, eeuwige onrust. Ondanks, of juist daardoor, ook een bron van rust en inspiratie. Verkocht.

movere 8 Movere 8. Maartensdijk, februari. Wat neerslachtig, nog winter. Meldt het breekbare licht aan het einde van de weg dat de lente eraan komt?

movere 9 Movere 9. Wandelend door Utrecht, op weg naar de Dom. Maart, laat in de middag. De huizen rechts vangen nog wat zonlicht.

movere 10 Movere 10. De boom rondom gefotografeerd. Bij alle foto's behalve nummer 7 ‘keek’ de camera in de bewegingsrichting. Hier beweegt de camera zich rechts langs de boom, maar blijft gericht op het onderwerp, de boom. Dat zette de boom op een onverwachte wijze centraal. Verkocht.

movere 11 Movere 11. Fietsend door de duinen van Terschelling, op dezelfde meimorgen als movere 5. Verkocht.

movere 12 Movere 12. Maartensdijk. Een collage van opnamen van een vroege aprilmorgen. Een waas van heldere groenen met hier en daar een tak, een blad, wat gras langs het pad.