Informatie over elke dag een foto

In december 2005 beloofde ik mijzelf om elke dag ten minste één foto te maken. Ik voegde daar niet aan toe: “voor de rest van mijn leven”, maar evenmin beperkte ik het in de tijd. Deze belofte aan mezelf was het gevolg van het feit dat ik me realiseerde dat ik, na afloop van mijn fotografieopleiding, een stok achter de deur nodig had om me aan de gang te houden.

Wanneer je kijkt naar het “elke dag een foto”-deel van mijn site, zie je wat sinds 1 januari 2006 het resultaat van die belofte is. Het zijn niet allemaal foto’s in de klassieke betekenis van het woord. Sommige beelden zijn gemaakt met de scanner, andere werden getekend of geschreven en daarna gefotografeerd of gescand, en weer andere werden getekend met de muis of met pen en tablet. Allemaal hebben ze gemeen dat ze, als laatste stap van het publicatieproces, het resultaat zijn van de donkere kamer van het digitale tijdperk: Photoshop of een van diens broertjes of zusjes.

Tot op heden heb ik me aan mijn belofte gehouden: elke dag ten minste één foto. Niet voor elke foto wordt het hele proces tot publicatie in één dag afgerond: wanneer ik druk ben op m’n werk, of niet thuis omdat ik met vakantie ben, bijvoorbeeld. Maar elke dag is er ten minste die eerste stap - en dat maakt dat ik actief blijf, elke dag.

Klinkt als…

Ik was niet de eerste, en ook niet de laatste die het idee kreeg om periodiek een foto te maken. Elk uur, elke dag, elke week of elke maand. Van hetzelfde onderwerp - vaak “ik,” of van wat je op die dag, in die week, opviel. Het internet is een geduldig archief voor de resultaten van dat soort initiatieven, en onder het kopje “links naar webpagina’s zoals elke dag een foto” staan enkele links naar dit soort archieven.

Alleen tekst

De index naar mijn foto’s bestaat uit kleine versies van die foto’s. Mede omdat mijn site geen zoekfaciliteit biedt, is er ook een alleen-tekst index, die bestaat uit de klikbare titels van alle foto’s.